torstai 15. lokakuuta 2009

Nimettömän koulutusta ja Somalle rautasahaa

Eilen vaihteekis myöhään hallilla. Aloitin ammunnan edelleen 43:lla paunalla ja edellisen päivän ongelma ankkurointiraudan hakkaamisesta aataminomenaan toistui. Pari kertaa iski niin kovaa että vesi lensi silmistä ja otava kumppaneineen päätti tulla leikkimään piirileikkejä näkökenttään.

Hahmottelin parin kuvauksen kera sitä mikä nyt hommassa mättää ja tulin siihen tulokseen että kovemmilla paunoilla nimetön vain ei pysy kunnolla jänteellä ja sitten laukaisussa kun nimetön lipsahtaa ennen muita sormia irti, aiheuttaa se kämmenen kääntymisen alaspäin ranteen koukistuessa. Tästä siis johtuu se että näillä kovemmilla paunoilla muutenkin on sellainen tunne että etusormi osuu aivan liian alas kaulalla laukaisun jälkeen eikä sinne minne pitää eli lähelle korvanlehteä.

Pidin pienen tauon ja pyörittelin sormiläppää kädessäni ja koukistelin sormia läppä kädessä kunnes valkeni eräs asia. Käytännössä minulla on nimettömän ensimmäinen nivel niin paljon lyhyemmällä kuin etu- ja keskisormen, että kun läppä kädessä koukistaa sormia, pääsevät etu- ja keskisormi taittumaan oikein mutta nimetön kirraa läppää vastaan eikä pääse liikkumaan samalla tavalla kuin muut nakit.

Niimpä siis Soma kiinni viilapenkkiin, rautasaha kouraan ja 3-4 milliä pois läpän rungosta nimettömän kohdalta. Siivoilin jälkiä hiemna viilalla ja laitoin nahat takaisin paikalleen. Samalla poistin keskisormen alta sinne aikaisemmin samaa vikaa korjatakseni laittamani ylimääräisen liuskan oberonia. Samoin leikkasin nahan viiltoa hieman syvemmälle jotta nimettömän kohdalla nahka pääsee toimimaan erillään ja painumaan hieman syvemmälle koloon jonka läppään sahasin.

Ammuttaessa muokattu läppä toimi erittäin hyvin. Sain jänteen paineen paljon helpommin pysymään myös nimettömällä ja muutenkin tunne jänteestä oli paljon tukevampi. Tämä muokkaus olisi pitänyt tehdä jo aikoja sitten mutta kun ei ole kantti kestänyt teurastaa kallista Soman läppää.

Mitä tästä opimme. Jos haluat hyvää, tee se itse. Suunittelin jo mielessäni sellaista läppää jossa olisi hieman poikkeavalla tavalla säädettävyyttä eri suuntiin. Nyt kun löytyisi joku joka osaisi piirtää tuon suunitelman CAD:illa ja joka pystyisi heittämään piirustuksen CNC koneeseen niin täydellinen läpppä olisi valmis.

Nuolia kuitenkin 168.

Ei kommentteja: