keskiviikko 6. heinäkuuta 2011

Torinon MM-kilpailut - alkukilpailu

Eilen ammuttiin Torinossa MM-kisojen alkukilpailukierros.
Heräiltiin hyvissä ajoin ja vedettiin kunnon aamupalat hotellilla. Tämän jälkeen alkoikin bussin metsästäminen kisakentälle. Kuski ei vieläkään osannut/halunnut ajaa hotellille vaan jouduimme raijaamaan tavaramme parin korttelin päähän isomman tien varteen.
Olimme kuitenkin kisapaikalla hyvissä ajoin ja kerkesimme hoitamaan välineiden kasauksen ja kilpailuun virittäytymisen henkisellä puolella.

Fiilikset kisapäivästä olivat hyvät vaikka aurinko porottikin pilvettömältä taivaalta ja edellisen yön ukkosen jäljiltä kenttään varastoitunut vesi nousikin kosteana massana ilmaan tehden kelistä erittäin tukahduttavan tuntuisen.

90m jähti melko mukavasti liikkeelle. Ensimmäisellä sarjalla tähtäinmerkki oli vain hieman pielessä ja sain korjattua nipun keskelle melko nopeasti. Samoin pienet tuulahdukset menivät ennakon suhteen kohdalleen ja sain ammuttua ysikympistä oikein mukavaa nippua keskelle. Sain matkalta kasaan 310 pistettä jolla paransin omaa ennätystäni seitsemällä pisteellä. Tuolla pisteellä olin ensimmäisen matkan jälkeen kilpailussa 28. sijalla joka oli oikein hyvä lähtökohta päivän ammunnoille.

Seiskakympin ensimmäinen sarja oli hieman yllättävä. Olen treeneissä vetänyt seiskakympistä aika tasaisia 330 pisteen tuloksia mutta heti ensimmäisellä sarjalla jotain meni pieleen ja pahasti. Ammuin nuolia ensin vasemmalle ja sitten pienen merkikorjauksen jälkeen kauas oikealle. Tämä sekoitti pakkaa sen verran että vielä seuraavakin sarja meni hieman alavireisesti. Sain kuitenkin homman jotenkin haltuun loppua kohden mutta ensimmäisen sarjan pudotus pisteissä tuntui kovaa sijoituslistalla ja putosin matkatuloksen osalta sijalle 92. ammuttuani seiskakympiltä vain 319 pistettä.
Tuo tulos oli neljä pistettä perässä viime vuoden ennätyksestäni mutta tämän kesän seiskakympin ammuntani huomioonottaen tulosta olisi pitänyt tulla melko paljon lisää.

Viidenkympin alku oli hieman hajanainen ja nuolia löytyi aika monelta puolelta taulua. Sain toiselle sarjalle kuitenkin hieman paremmin kinni ammunnasta mutta kuitenkin jokin tähtäyskuvassa häiritsi melko pahasti ja tähtäystä oli todella hankalaa saada pysymään keskellä. Tajusin noin puolessavälissä että ongelman aiheuttivat aurinkolasit vaikka niistä ei haittaa ollutkaan pitkillä matkoilla. Nakkasin lasit mäkeen ja aloin jälleen osumaan lähemmäs keskustaa. Tosin samalla huomasin reikien taulussa lisääntyessä, että olin jättänyt käyttämättä suurimman osan taulun oikeasta puolesta osumien keskittyessä liikaa vasemmalla. Tein melko suuren suvuttaissuunnan korjauksen ja sain nipun keskelle ja ammuinkin loput viidenkympin sarjoista hyvää amuntaa keskelle. Tuloksena matkalta 320 pistettä jolla jäin 8 pistettä jälkeen ennätyksestäni viidenkympin spottitauluun. Sijoitus matkan osalta laski vielä hieman aina sadanteen sijaan asti. Pienen haasteen viidelle kympille aiheutti erittäin painostava sää joka meinasi vetää hieman veteläksi puolenvälin tienoilla vaikka nestepuoli olikin ihan kunnossa. Tässä vaiheessa huoltojoukot onneksi kaivoivat repuistaan pyyhkeitä joita kastelivat kylmällä vedellä. Noiden viileiden pyyhkeiden ansiosta jaksoin ampua jälleen hieman napakammin.

Kolmellakympillä alkoi helle painamaan päälle melko kovaa ja jouduin hieman muuttamaan ammuntarytmiä rivakammaksi. Normipituisilla suorituksilla homma alkoi murenemaan käsiin suoritusten alkaessa jumittua pahasti. Alkuosa kolmestakympistä oli haparaoivaa mutta loppupuolella sain parempia suorituksia aikaseksi ottaen hieman rusikoivan ajatuksen suoritukseen. Kolmeltakympiltä sain kasaan 344 pistettä jolla jäin ennätyksestäni kahdeksan pistettä. Kolmenkympin ammuttuani huomasin pudonneeni kokonaiskilpailussa sijalle 64.

FITA kierros meni osaltani sekä hyvin että huonosti. Ysikympiltä onnistuin oikein hyvin mutta seiskakympin tulos oli melkoinen penkin alitus. Viisikymppiä ja kolmekymppiä menivät olosuhteisiin nähden hyvää tahtia ja toisaalta kokonaistulos 1293 on selvästi tämän kauden parhaimpia tuloksiani.

Joukkuekilpailun osalta olimme parhaimmillamme kymmenensiä ysikympin jälkeen mutta lipesimme alemmas matkojen edetessä. Lopulta päädyimme sijalle 20 joka ei oikeuttanut jatkoon pääsyyn joukkuekisassa. Tuolta osalta emme päässeet siis yrittämään olympiapaikkaa joukkueella tällä kertaa. Siihen seuraava mahdollisuus on ensi vuoden puolella Ogdenin maailmancupissa.

2 kommenttia:

Hakanakki kirjoitti...

Hei Aki

Helsingin Sanomissa oli tänään 18.9.2011 maininta (ei kovin isolla), että Suomen joukkue, jossa olit mukana, on voittanut EM-hopeaa maastoammunnassa.
Onneksi olkoon sinulle ja koko joukkueelle.
Jokos tämä merkitsee olympiamatkaa Lontooseen? Hmm... liekö tämä maastoammunta olympialaji?
Terveisin
S.Salo Helsinki (ennen Korso)

Aki kirjoitti...

Ikävä kyllä maastojousiammuntamenestys ei vaikuta olympiapuolen asioihin muuta kuin lisäämällä näkyvyyttä joka toivottavasti parantaa tulevan kauden rahoitusmahdollisuuksia. Ensi keväänä on olympiapaikkoja jaossa vielä kenttä EM:issä sekä Ogdenin maailmancupissa. Mielestäni meillä on realistiset mahdollisuudet paikkaan/paikkoihin noissa kisoissa.