tiistai 15. toukokuuta 2007

Nuolitestejä Ruskiksella

Kävin ampumassa pari tuntia ruskiksella töiden jälkeen vuorotellen A/C/E 570:stä kahdella eri kärkipainolla.
Toinen satsi sisälsi kolme sulitettua ja yhden sulattoman 100 grainin kärjellä olevaa nuolta ja toinen kolme sulitettua ja yhden sulattoman 90 grainin kärjellä olevaa nuolta.
Ammunta oli hieman huteraa mutta pääosin pystyi sanomaan että 100 grainin kärjellä sulaton vie oikealle 30m matkalta noin 15-20cm kun taas 90 grainin kärjellä sulaton menee nätisi nippuun. Tosin nipun saamiseksi jouduin hieman kiristämään plungeria joka taas mielestäni aiheutti nuolen lentoon hienoista levottomuutta, eli tuntui siltä että 90 grainin kärjellä nuoli toimi parhaiten hieman löysällä plungerilla sulatoman iskiessä löysän puolelle.
Pidemmiltä matkoilla 90 grainin kärkiset vaikuttivat hieman levottomammilta korkeussuunnassa.

Tein illemmalla kotiin päästyäni varmuuden vuoksi yhden satsin samoja nuolia 110 grainin kärjillä, eli kolme sulallista ja yhden sulattoman. Tarkoitus olisi huomenna mennä ruskikselle ampumaan kyseisiä sarjoja eri matkoilta jotta näkisi miten suuri ero noilla eri setupeilla on.
Käytännössä oikea nuoli kenttäammuntaan ja FITA matkoihin olisi 520 A/C/E oletettavasti 115-120 grainin kärjillä varustettuna mutta tuota spineä ei ikävä kyllä löydy kaapista joten sitä en pääse tähän hätään kokeilemaan, eli todennäköisesti lopputulos tulee olemaan 570 A/C/E 90 grainin kärjellä joka kuitenkaan ei ole optimaalinen kokoonpano FITA matkoille johtuen kärkipainon pienuudesta ja sitä kautta nuolen herkkyydestä laukaisuvirheille sekä ulkoisille vaikutteille kuten tuulelle.

Noh, huomenna sen näkee. Joka tapauksessa uskon että 570 tuolla 110 grainin kärjellä on aivan liian löysä koska jo 100 grainin kärki teki nuolesta liian löysän. Jos olisi oikein hurja voisi kokeilla vieläkin kevyempää kärkeä joka todennäköisesti vetäisi nuolen sopivasti jäykän puolelle mutta sillä nuolella minkäänlaatuisen tuloksen saaminen 90m ja 70m matkoilta on vähintäänkin epätodennäköistä.

Eli joka tapauksessa viikonlopun karsinnat menevä ei niin optimaalisella nuolella, huomenna vain pitää tehdä päätös vetäsenkö kisat läpi löysällä vaiko sopivan jäykkyksisella mutta liian keveällä nuolella.

Ei kommentteja: