perjantai 25. toukokuuta 2007

Uusi nokinpaikka ja jurputusta ruskiksen kohtalosta

Painuin töiden jälkeen ruskikselle. Laitoin ensimmäisenä alanokinpaikan paikalleen. Käytin hyväksen ylimääräistä messinkistä nokinpaikkaa jollainen ylämerkki myös on.
Niputus oli ihan ok, ja satunnaiset yläosumat hävisivät kun nokkia ei ollut tarve painaa ylöspäin.
Kummastusta sen sijaan herätti se miten paljon tähtäinmerkkiin vaikutti pienen messinkipalan laittaminen jänteeseen kiinni. Merkki muuttui 70m matkalla 5,5:stä 7,5:een joka on huomattavan paljon.

Revin huomista varten alamerkin pois jotta Kouvolan ranking menee vanhojen tottumusten mukaan. Pitää joskus myöhemmin tehdä kunnon molemminpuolinen nokinpaikka langasta.

Kentällä kuulin myös kumman huhun jonka mukaan liikuntavirasto haluaisi jyvittää Ruskeasuon kentän käyttöä maahockey sekä krikettikäyttöön!
Samaa aikaa ei kentälle ampujien kanssa mahdu urheilujoukkuetta eikä se olisi turvallistakaan. Itse en halua krikettipalloa takaraivooni kun olen ampumassa, enkä usko että kukaan joukkuepelaajakaan haluaa löytää harhanuolta nahastaa kun hän on juossut pallon perässä ampumalinjalle. Samoin mikäli kenttä laitetaan uusiksi, poistuvat todennäköisesti kentältä myös käytävät joita pitkin liikuntarajoitteiset ampujat ovat pääseet helposti viivalta taululle ja takaisin. Ratkaisuna olisi siis vuorottelu. Iltaisin valon määrä rajoittaa tehokkaasti ammuntaharjoittelua, liian hämärässä kun vain ei voi ampua.
Mikäli kenttä pyhitettäisiin kokonaan pallolajeille (joille löytyy jo vaikka kuinka monta kenttää Helsingistä, jousiammuntakenttiä ei kovinkaan monta) joutuisivat jousiampujat evakkoon. Kysymys kuuluukin minne? Mistä löytyisi Helsingistä kenttä jonka päädyssä on maavalli pysäyttämässä harjanuolet ja joka on tarpeeksi pitkä jotta sillä voidaan ampua 90m matkaa, sekä jolle mahtuu samaan aikaan alkeisammuntaa ja lähimatkojen harjoittelua tai sitten 40-50 kilpa-ampujan kilpailu.

Käytännössä mikäli kentällä aiotaan ampua mitään kilpailuja, on nykyinen kettäkin jo tisessään alimitoitettu pituutensa puolesta. FITA sääntöjen mukaan ampumalinjan takana pitää olla viiden metrin päässä viiva jonka takana ampujat odottavat vuoroaan. Ampujille on käytännössä varattava vähintään 5m tilaa säilyttää välineensä joten kentän pituus tulisi olla vähintään 100m jotta kentällä voidaan ampua FITA kierros. 90m kisoja ei ole kentällä viimeaikoina ammuttu, lähinnä 70m kisoja, joten tuo säännön pykälä ei ole muodostunut ongelmaksi.
Samoin jos ajatellaan kilapilijamääriä sekä kentän tarvittavaa leveyttä, niin nykyään kilpailuissa käy noin 40-50 henkeä ampumassa eri luokissa. Tämän pohjalta koska taustaa kohden suositellaan säännöissä sijoitettavan max kolme ampujaa, taustoja tulee olla 13 - 16 kappaletta. Taustan minimikoko johon taulun saa laittaa on 122cm kanttiinsa jonka lisäksi tulevat tottakai taustan tukirakennelmat ja jalat, joka kasvattaa taustan leveyden noin 130cm:iin. Tämän johdosta pelkästään tauluista tulee leveyttä kentälle 16,9m 20,8m. Taustojen väliin pitää kuitenkin jättää jonkinverran väliä, joten 80cm taustavälillä saadaan leveydeksi 27,3m - 33,6m.
Muuten tuo leveys kuulostaisi hyvältä mutta kun jokaiselle ampujalle tulee taata 80cm ampumapaikka ja mikäli pyörätuolej aon paikalla, niin vieläkin enemmän. Pelkästään ampujien vaatima tila ilman ylimääräistä tilaa pyörätuoleille saatika sitten katsojille on kentän leveydelle 32 m - 40m. Samoin mitään metsää ei voi kasvaa suoraan kentän laidassa jotta nuolet eivät osu esim. puun oksiin, joten noin 10m on hyvä lisätä pituuteen ja leveyteen.
Minimikoko sii sjousiammuntakentälle on näiden laskujen pohjalta 50m x 110m josta saadaan pinta-alaksi 5 500 neliömetriä.
Kentällä toimivat Helsingin Jousiammuntapiirin seurat myös säilyttävät välineistöään kentällä joka vaatii sekin tilaa. Tällä hetkellähän kentän laidalla ollut varastorakennus ei ole enään tuhopolton takia käytössä vaan tilalla on pari konttia joihin seurat ovat ahtaneet välineistönsä.

Kiinnostaisi tietää mistä liikuntavirasto aikoo vastaavankokoisen alueen keksiä Helsingin alueen jousiampujille ja millä resursseilla alue saataisiin nopealla aikataululla jousiampujien käyttöön.

Ei kommentteja: